PEYNİRDEN PUL OLUR MU?
Paranın pul olduğunu bazen duyarız ama peynirin pul olduğunu ilk kez duyacaksınız. Pul posta ücreti veya devlet işlerinde bazı ödentilerin yerine geçen arkası yapışkan bir ödeme kâğıdı olsa da zamanla bir dönemin tanıkları olarak meraklılarının vazgeçemediği bir kolleksiyon ürünü olmuştur. Hatta pulları inceleyen bilim dalı bile doğmuştur: Flateli.
Tarihte ilk satılan posta pulu 1 Mayıs 1840 tarihinde “penny black” adıyla satılmış o günden beri pul dünyada hem posta ödenti aracı ve hem de özel günlerin anısına önemli insanların namına basılan kâğıtlar olarak kullanılagelmiştir.
Hatıra, anma, sürekli, resmi, uçak postası, normal posta, yardım derneği, otomat, kişisel, takse, milli müdafaa adıyla çeşitli pullar basılmış ve kullanılmıştır.
Pul kimisine göre bir ödeme aracından ibaret basit yapışkan bir kağıt, kimisine göre nice anıları depreştiren nostaljik bir vesika gibidir.
Bir flatelist için ise pul kâğıdı, deseni, figürleri ve mürekkebiyle saatlerce üstünde düşünülmesi gereken bir sanat eseridir.
Basit bir ödeme kağıdı olarak başlayan “pul” sonunda nasıl bir yatırım aracına, kolleksiyon ürününe ve bilim dalı konusuna dönüşmesi, binlerce yıl önce çobanların heybelerinde ekşiyen bir sütten başlayan peynirin hikayesine ne kadar da çok benzemektedir değil mi?
Teknolojinin ve internetin gelişmesiyle birlikte pul biriktirme, pul kolleksiyonculuğu yavaş yavaş önemini yitirse de klasik döneme ait pulların kolleksiyonculuğu ve satışı bir sektör olarak varlığını sürdürmektedir.
“Pul” kelimesini genelde “para” ile birlikte duyarız.
Para-pul ikilisi meşhurdur.
Hatta birçok yerde para ve pul eş anlamlı olarak kullanılır.
Peki, hiç “peynir için basılan” veya “peynirli pul” duydunuz mu? Yada “Peynir-Pul” diye bir ikili duyanınız var mı?.............
Bu güzel yazının devamanı cheese life magazine dergisinden okuyabilirsiniz.
Hemen abone olun derginiz adresinize gelsin
0 Yorum -
Yorum Yaz