• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cheeselifemagazine
  • https://www.twitter.com/@cheeselifemaga1
  • https://www.instagram.com/cheeselifemagazine1
  • https://www.youtube.com/channel/UCVphzDSCv172cvqPtzyw-4A
Prof.Dr.Yavuz ÖZTÜRKLER
editor@cheeselifemagazine.com
Doktora Baytar Diyenlere
12/11/2017
Modern Veteriner Hekimlik Eğitiminin 175. yılının kutlandığı bu günlerde mesleğimizle ilgili bir hususa dikkat çekmek istiyorum.
İşini iyi yapmayan insan hekimlerine “Baytar” deme sendromu hala devam ediyor. Geçenlerde bir gazetenin köşesinde de aynı sendroma rastladım.  Doktoruna kızan hemen “Baytar”  diyor. Bu kinayeyi başka meslekler için pek kullanmıyorlar. Örneğin, sağlık ve paranın neredeyse yan yana anıldığı günümüzde hiç kimse, paragöz olarak algıladığı bir Doktora “tüccar” mısın? Demiyor…
18. Yüzyılın başlarında dünyayı kasıp kavuran sığır vebası Veteriner Hekimlik eğitiminin daha derin ve bilimsel boyutlarda yapılmasını sağlamış, 1762 yılında Fransa’da ilk bilimsel veteriner hekimlik eğitimi veren okul açılmıştır. Ülkemizde ise bilimsel ve modern kapsamda eğitim yapan ilk veteriner okulu 1842’de açılmıştır.
 Günümüzde Veteriner Fakültelerinde 5 yıl teorik ve uygulama eğitimini bitirenler yüksek lisans diploması ve “Veteriner Hekim” unvanı almaktadır. Baytar kelimesi  bir dönem hayvan sağlığı hekimleri için kullanılmış, ancak ülkemizde modern Veteriner Hekimlik eğitimi ileri düzeye ulaştıktan sonra kullanılmamıştır. 6343 sayılı Veteriner Hekimlik Mesleğinin İcrasına ilişkin kanunda , baytar diye bir tanımlama yoktur, “Veteriner Hekim” diye bir tanım vardır.
Veteriner hekimler: “….yaşamlarını insanlık yoluna adayacaklarına, hayvan ve insan sağlığına çağdaş anlamda hizmet sunmayı ilke edineceklerine ve bilimsel yöntemlerden sapmadan, deontolojik kurallara uyarak ve etik ilkeleri gözeterek mesleklerini icra edeceklerine… “ dair AND içerek mesleklerini yapmaktadırlar.
Veteriner hekimler, hayvana hakaret ederek,  itip kakarak ve  hayvanların hayatını hiçe sayarak hekimlik yapmamaktadırlar. Dolayısıyla işini iyi yapamayan veya memnun kalmadığınız doktorlar için lütfen artık: “baytar mısın?” demekten vazgeçelim, hem insan hekimlerimizi hem de veteriner hekimlerimizi bu kelimeyi kullanarak aşağılamaya çalışmayalım…
Veteriner hekimler kuş gribi gibi küresel boyutta insanoğlunu tehdit eden durumlarda her zaman özverili ve bilimsel yöntemlerle çalışarak insan sağlığına en üst düzeyde hizmet ediyor ve insanların sağlıklı ve kaliteli hayvansal gıda tüketmeleri için de çalışıyorlar.
Sonuçta,  bir meslek erbabını başka bir meslek kavramını kullanarak yermek zaten doğru değildir. Ahlak dairesinde insanlığa hizmet eden her meslek değerlidir.
Modern ve bilimsel Veteriner Hekimlik eğitiminin 175.yılı kutlu olsun.


4208 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Türk Mutfağından Dünya’ya Kahvaltı Günü - 06/06/2021
Türk mutfağını kimsenin hafife almaması gerektiği bir kez daha anlaşılmış oldu. Çünkü “Dünya Kahvaltı Günü” fikri sonunda bizim mutfağımızdan çıktı.
DÜNYA’NIN GÜNÜ - 02/05/2021
Dünyadan başka dünya yok…
Peynir Baharı - 23/05/2020
Korona günlerinde net bir şekilde anlaşıldı ki, makineler, arabalar ve markalı telefonlar yenilmiyor. İnsanlar marketlere ve daha çok temel gıda maddelerine hücum etti.
Peynir korona virüse meydan okuyabilir mi? - 19/03/2020
“Peynirin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri var mı yok mu? Sorusunun cevabı aranabilir. En iyisi gelin bu sorunun cevabını birlikte bulmaya çalışalım ve yorumu birlikte yapalım.
Dünya Küçüldü Virüsler Büyüdü - 17/03/2020
Küreselleşme hastalıkların da hızlı yayılmasını sağladı. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Domuz Gribi, SARS, MERS gibi hastalıkların adını dünyada bilmeyen kalmadı.
Fondü Fondü Dedikleri… - 19/08/2018
Fransa’dan ve İsviçre’den hatta İtalya’dan gelenler hemen başlarlar tavsiyeye: “Fondü yemeden dönmeyin”. Gezi bloglarında dolaşırken de bir fondüdür tutturmuş gidenleri görüyoruz.
Mersin ilimiz ve peynir - 30/01/2018
Mersin deyince akla hep sebze -meyve, liman, turistik yerler ve deniz gelir. Oysa Mersin’de bir yörük memleketi olup Toroslardan gelen lezzeti de vardır. Keçisi ve koyunu da vardır. Özellikle keçi sütü ve peyniri, koyun yoğurdu ile meşhurdur.
Şaka gibi gelen yıl - 31/12/2017
Dışarıda gürültü ile yağan yağmuru duyunca, bu meşhur deyimi biraz değiştirip “bir yılıma daha girdim” de diyebilirsiniz.
Bir Dünya Çiftçi Kadınlar Günü Daha Kutlanırken - 19/10/2017
Küresel boyutta toplam iş gücünün %43’ünü oluşturan kadınları çalışma ve üretim alanının dışında bırakmak baştan gelişimin ve kazancın önünü tıkamak demektir.
 Devamı