• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cheeselifemagazine
  • https://www.twitter.com/@cheeselifemaga1
  • https://www.instagram.com/cheeselifemagazine1
  • https://www.youtube.com/channel/UCVphzDSCv172cvqPtzyw-4A
Tahir S. YAVUZ
tahir@atafen.com.tr
Geleceğe Yönelik Öngörüler
01/09/2017
Süt endüstrisinde 2025'e kadar neler olacağı hakkında tahmin yürütebilir miyiz ?

Bu yönde süt sektörünün verilerini toplayan ve yayınlayan sütçülük araştırma merkezi IFCN'nin birtakım öngörüleri var.

IFCN Dünya nüfusunun 2015-2025 yılları arasında 1 milyar kişi artacağını tahmin ediyor.  Bu duruma göre; süt üretimi artacak ve süt üreten ülkeler bu yönde büyümeye devam edecek.  Tabii ilgili endüstri de gelişmesini sürdürecek.

Tahminler sürpriz içermiyor.  Süt hayvanı sayısı artacak, çiftliklerdeki hayvan adetleri artarken, çiftlik yani sütçü sığır işletmesi sayıları azalacak. 

Giderek piyasayı tüketici istekleri belirleyecek.  Kalite, izlenebilirlik, kalıntılar, özellikle antibiyotik kalıntıları, hayvan refahı ve organik üretim gibi konular öne çıkacak. 

Geleceğe tüketiciler yön verecek ve tüketicilerin ağırlığı hissedilecek. 

Nüfus artışına paralel olarak süt tüketimi de artacak.  Buna ek olarak kişi başına süt tüketiminin de artması bekleniyor. 

IFCN tarafından yapılan 2014-2025 yılları arasındaki tahminler inek sütü üretiminin yılda %2,4 ile 12 yılda %29 artması bekleniyor.  Hayvan başına ortalama süt veriminin yılda  %1,3, 12 yılda  %16 artması da öngörüler arasında.

Dünya süt ticareti ise yılda %5,6, 12 yılda %82 oranında artış gösterecek. 

Ama  dünya süt ticareti daha da globalleşecek.  Örneğin; Türk süt üreticisi,  Yeni Zelanda süt üreticisiyle rekabet yapmak zorunda kalacak.

Genetik olarak ineklerde yapılan ilerlemenin süt sığırcılığı yapanlarda da olması gerekecek.  Yani; süt sığırcılığı yapan işletme sahipleri ineklerden daha yüksek süt verimi elde ederken, daha çok gebelik elde etme becerisini de kazanmak zorunda olacaklar. 

Sütçü inekler yemden yararlanma oranı yüksek, daha verimli, daha uzun ömürlü, süt miktarında olduğu kadar süt bileşenlerinde de yüksek seviyelere ulaşan inekler haline gelirken, sahipleri de bunları sağlayacak bilgilere ulaşmak zorundalar.

Başka bir deyişle genetik ilerleme, sürü yönetimindeki ilerlemeyle birlikte yürütülecek.

Madem ki IFCN öngörüsüne göre; çiftliklerdeki hayvan sayıları artacak, o zaman çiftlik yöneticileri daha çok insanı yönetmek zorunda kalacaklar.  Çünkü; sığırcılık işletmelerinde sadece sığırlar yoktur.  İnsanlar da vardır.

Tüm dünyada süt sığırcılığı sektörünün en önemli problemi işçi bulmaktır.

Bu sorun daha da artacaktır.  Ülkemizde de bu sorunun büyüyeceği belirgin bir gerçektir.  Çiftlik sahipleri veya yöneticileri işlerini hafifletici şirketlerle çalışmak isteyeceklerdir.  Süt sağımı, yem dağıtımı, buzağı beslemesi gibi işlerde robotların konumu öne çıkacaktır. 

Ayrıca kızgınlık takibi, her türlü bilgisayar teknolojisi ve iletişim yöntemleri devreye sokulmak zorundadır. 

Kızgınlık takibi için etkin alet, malzeme, bilgisayar yardımı, kayıt tutma ile kolaylık sağlayacak olan her şey giderek daha da önem taşıyacaktır. 

Hastalık takibi, transponderler,  uzaktan çiftlik kontrolleri, kızgınlık gösteren ineği olduğu gibi, iştahsız inekleri de bildiren teknolojiler büyük oranda kullanıma girecektir.

Çiftlik çalışanlarının etkin işgücü haline getirilmeleri için eğitimlerinin her zamankinden daha büyük önem taşıyacağı da akılda tutulmalıdır.  
 


1242 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

TOKSİN BAĞLAYICILAR - 29/11/2018
Kaba ve tane yemlerde küf—mantar olduğunda, bunların toksinleri hayvanlarımıza büyük zararlar veriyor. Bazı toksinler süt ile insanlara da geçiyor.
Geviş Getirenlerde Kıl Yumakları - 20/11/2018
Geviş getiren hayvanların işkembelerinde veya midelerinde bazen taşlaşmış kıl yumakları oluşur ve ölüme sebep olabilir. Bu kıl yumaklarına “bezoar” adı verilmektedir.
ET HAYVANCILIĞI ARAŞTIRMA MERKEZİ - 13/11/2018
ABD’nin Nebraska Eyaletinde kurulu MARC= Meat Animal Research Center= Et Hayvancılığı Araştırma Merkezi var. Bulunduğu yere göre kısaca “Clay Center” adı da veriliyor.
Buzağının Gözü - 07/11/2018
Buzağının gözü bize çok bilgi verir. Yeni doğanlarda ve buzağılık döneminin ileri günlerinde değişik sorunlar karşımıza çıkabilir. Sorunların bir kısmı doğrudan göz ile ilgili olabileceği gibi, bir kısmı da başka hastalıkların belirtisidir.
Kırmızı Et Üretebilecek miyiz ? - 30/10/2018
Kırmızı et üretimimiz yetersiz kalıyor. İthalata muhtacız. İşin içindekiler yılda 400.000 ton et açığımız olduğunu söylüyorlar.
İthalata İhtiyacımız Olmamalı - 22/10/2018
Ülkemizdeki kırmızı et açığını kapatmak üzere ithalat yapıyoruz. İthalata ihtiyacımız olmayacak şekilde üretim modelleri geliştirmeliyiz.
Buzağılarda Salmonellosis - 16/10/2018
Salmonellosis (Salmonelloz) tüm sıcak kanlı hayvanlarda görülebilen, insanlara bulaşma potansiyeli olan, yüksek oranda bulaşıcı, ölümcül bir hastalıktır. Hastalık etkeni Salmonella adı verilen gram negatif bir bakteridir.
Çiğ İnek Sütünde Protein Oranı - 13/10/2018
Çiğ inek sütünde protein oranı, birçok verim özelliğinde olduğu gibi, genetik ve çevre ile ilgili olarak değişiklik gösterir.
Milk Income Loss Contract - 01/10/2018
MILC İngilizce Milk Income Loss Contract kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma. Süt Gelir Kaybı Sözleşmesi anlamına geliyor.
 Devamı