• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cheeselifemagazine
  • https://www.twitter.com/@cheeselifemaga1
  • https://www.instagram.com/cheeselifemagazine1
  • https://www.youtube.com/channel/UCVphzDSCv172cvqPtzyw-4A
Tahir S. YAVUZ
tahir@atafen.com.tr
Bir Çiftlik Fan Koydu
13/08/2017
Bir çiftlik bu yaz fan koydu.  Serinletme yapmaya başladı.  Kendi ifadelerine göre; 10 litre ortalama süt artışı sağladı.  Çok sayıda ineği olan bu işletme sadece fan ve serinletme sistemi ile büyük kazanç elde etti.  Fan konulmasaydı ortaya çıkacak olan süt miktarındaki düşüşler ve süt yağı oranındaki azalma buna dahil değil.
Bu süt sığırcılığı işletmesinin elde ettiği yararlar süt artışı ile de kalmayacak.
Ayrıca; döl tutma oranı artacak, topallık olmayacak.  Fanlar konulmasaydı sıcaktan belki çok verimli bazı inekler ölecekti.  Onlar da kurtulmuş oldu.
Aşırı sıcaklarda ineklerin yaşamı tehlikeye giriyor.  Nabız ve solunum sayısı yükseliyor,  enerji ihtiyaçları artıyor.  Buna karşın daha az yem tüketebiliyorlar. 
Kuru madde tüketimi 200C hava sıcaklığı olduğunda normal miktarda oluyor.  Örneğin; 26,9 litre süt veren bir inek 18,1 kg toplam kuru madde tüketmelidir  ve bu miktarı tüketir.
Fakat 35 0C sıcaklıkta ineğin tüketmesi gereken kuru madde miktarı 19,4 kg iken, gerçekleşen tüketim 16,6 kg’da kalır.  Süt verimi de 18 kg’a düşer.
İnek bu durumda aç kaldığı için yağlarını değil, kaslarını eritir.  Kas protein yapısında olduğu için kanda çok miktarda üre birikimi olur (ÜREMİ).
Su kaybı, üremi ve metabolik asidoz sonucu inek ölür.
Ayrıca; stres “Kortizol” demektir.  Kortizol vücudun savunma sisteminin bozulması, bu durum da hastalıkların artması anlamına gelir.
Susuzluk en büyük tehlikedir. Canlılarda vücut ağırlığının yüzde 2 si gibi, göze küçük görünen bir oranda su kaybı bile performansı düşürür.  Daha az süt, daha az buzağı.

Isı stresinde inekler bize dertlerini anlatıyorlar.  Fakat biz gözleyip bunu anlayamıyoruz. 
Birçok yerde zaten barınaklar kapalı.  Açık barınaklarda bile inekler,  gölgelikler olmasına rağmen,  ahır kenarlarına giderek temiz hava arıyorlar.  “Bizim buralarda bir rüzgar vardır, siz bilmezsiniz” sözüne sığınıp kendimizi avutmayalım.  Hayvanlara iyi havalandırma, serinletme ve konfor sağlarsak, onlar bunun karşılığını fazlasıyla vereceklerdir.  Doğru şekilde duşlama ve fan sistemi kuranlar pişman olmadılar. Çok memnun kaldılar. 
İki konuya dikkat etmek gerekir.  Sisleme değil duş.  Duşların öncelikle yemlik hizasında olması.   Diğeri ise; bu dönemde ineklerin elektrolit kayıplarının karşılanması. 


1299 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

TOKSİN BAĞLAYICILAR - 29/11/2018
Kaba ve tane yemlerde küf—mantar olduğunda, bunların toksinleri hayvanlarımıza büyük zararlar veriyor. Bazı toksinler süt ile insanlara da geçiyor.
Geviş Getirenlerde Kıl Yumakları - 20/11/2018
Geviş getiren hayvanların işkembelerinde veya midelerinde bazen taşlaşmış kıl yumakları oluşur ve ölüme sebep olabilir. Bu kıl yumaklarına “bezoar” adı verilmektedir.
ET HAYVANCILIĞI ARAŞTIRMA MERKEZİ - 13/11/2018
ABD’nin Nebraska Eyaletinde kurulu MARC= Meat Animal Research Center= Et Hayvancılığı Araştırma Merkezi var. Bulunduğu yere göre kısaca “Clay Center” adı da veriliyor.
Buzağının Gözü - 07/11/2018
Buzağının gözü bize çok bilgi verir. Yeni doğanlarda ve buzağılık döneminin ileri günlerinde değişik sorunlar karşımıza çıkabilir. Sorunların bir kısmı doğrudan göz ile ilgili olabileceği gibi, bir kısmı da başka hastalıkların belirtisidir.
Kırmızı Et Üretebilecek miyiz ? - 30/10/2018
Kırmızı et üretimimiz yetersiz kalıyor. İthalata muhtacız. İşin içindekiler yılda 400.000 ton et açığımız olduğunu söylüyorlar.
İthalata İhtiyacımız Olmamalı - 22/10/2018
Ülkemizdeki kırmızı et açığını kapatmak üzere ithalat yapıyoruz. İthalata ihtiyacımız olmayacak şekilde üretim modelleri geliştirmeliyiz.
Buzağılarda Salmonellosis - 16/10/2018
Salmonellosis (Salmonelloz) tüm sıcak kanlı hayvanlarda görülebilen, insanlara bulaşma potansiyeli olan, yüksek oranda bulaşıcı, ölümcül bir hastalıktır. Hastalık etkeni Salmonella adı verilen gram negatif bir bakteridir.
Çiğ İnek Sütünde Protein Oranı - 13/10/2018
Çiğ inek sütünde protein oranı, birçok verim özelliğinde olduğu gibi, genetik ve çevre ile ilgili olarak değişiklik gösterir.
Milk Income Loss Contract - 01/10/2018
MILC İngilizce Milk Income Loss Contract kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma. Süt Gelir Kaybı Sözleşmesi anlamına geliyor.
 Devamı