• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cheeselifemagazine
  • https://www.twitter.com/@cheeselifemaga1
  • https://www.instagram.com/cheeselifemagazine1
  • https://www.youtube.com/channel/UCVphzDSCv172cvqPtzyw-4A
Tahir S. YAVUZ
tahir@atafen.com.tr
Kör Doğan Buzağılar
13/07/2017
Sığır yetiştiriciliği yapan çiftliklerde, ne yazık ki, bazen buzağıların kör olarak doğduklarını biliyoruz.

Amaurosis = Bakar Körlük diyebileceğimiz bu bozukluk büyük oranda buzağının emmek için annesinin memesini bulamaması ile anlaşılır.

Buzağılarda doğmasal körlük ile karşılaştığımızda genellikle ilk akla gelen A vitamini eksikliğidir.  A vitamini eksikliği görme sinirinin hasarı veya sinirin geçtiği deliğin dar olması sonucunda oluşur.  A vitamini eksikliğine birinci derecede A vitamininin yemlerle eksik alınması sebep olabilir.  İkincil olarak A vitamininin kullanımını kısıtlayan, yani hayvanın yararlanmasını engelleyen sebepleri sayabiliriz.  Örneğin; Vitamin E, Selenyum, Bakır, Magnanez, Çinko eksiklikleri ikincil olarak A vitamini eksikliğine sebep olur.  Çinko eksikliği RBP= Retinol Binding Protein sentezinin eksikliğine sebep olabilir.  Bu durumda Vitamin A (retinol) plazmada taşınıp dokulara ulaşamaz.  Böylece A vitamini alımı yeterli olsa bile, eksikliği ile karşılaşılır.  A vitamini eksikliğinin buzağıların ölü doğması ya da abortus (düşük yapma) ile ilgisi de vardır. 

A vitamini eksikliği sadece körlük ile ortaya çıkmaz.  Omurga bozuklukları, anormal kemik gelişimleri, kaslarda koordinasyon bozuklukları, başın ön tarafa doğru kubbeleşmesi, bilek eklemlerinde kalınlaşma ile kombine olarak ortaya çıkar.  Nitrat ve nitratin suda ya da alınan gıdalardaki fazlalığı, ineklere aşırı miktarda patates verilmesi A vitamini eksikliği sebepleri arasında yer alır.

Doğmasal buzağı körlüğü ana rahminde beynin gelişmemesi veya buzağının beyninin dışarıda olarak doğması ile ilgili olabilir.
Kalıtsal olarak Citrullinemia adı verilen anormallik akla gelir. Argininosüksinat sentetaz enziminin eksikliğine bağlı olarak buzağılar kör doğarlar ve yaşamazlar. 

Bunlar dışında akılda tutulması gereken doğmasal buzağı körlüklerine viral hastalıkların sebep olabileceği gerçeğidir. 
Başta BVD olmak üzere, Akabane, Mavi Dil ve Schmallenberg viruslarının kör buzağılar doğmasına yol açacağı bilinmelidir.
Özellikle BVD ( Bovine Viral Diarrhoea) hastalığı beyinciğin küçük olmasına ve doğmasal katarakta, dolayısıyla da buzağının kör doğmasına neden olur. 
Kör buzağı doğduğunda problemi A vitamini eksikliğine bağlayıp, viral hastalıkları gözardı etmek doğru değildir.
A vitamini noksanlığında yukarıda saydığımız diğer bozukluklar da körlüğe eşlik eder.
Akabane, BVD, Mavi Dil ve Schmallenberg gibi viral etkenli hastalıklar yönünden, özellikle BVD yönünden ayırıcı tanıya gitmek şarttır. 

Kör doğan buzağılar için koruyucu hekimlik:
Viral etkenler için aşılamaları eksik etmemek gerekir.  BVD aşısının da içinde bulunduğu karma aşıların ihmal edilmemesi, PI ( Persiste enfekte= İnatçı enfekte) hayvanların saptanarak sürüden çıkarılması yapılacak en önemli iştir.
İnekler kuruya ayrılırken ADE enjeksiyonları yapılmalı, bunun yanısıra Selenyum ve E vitamini enjeksiyonları ihmal edilmemeli veya içinde bunlarla birlikte, Çinko, Bakır, Manganez bulunan yem katkıları kullanılmalıdır.
Su tahlili yaptırarak nitrat ve nitrit miktarları belirlenmelidir. 
A vitamini eksikliği diğer anormallikler ile kombine ve ileri boyutlardaysa, sonrasında yapılacak olan enjeksiyonlar tedavi için yeterli olmayacaktır. 
Viral hastalıkların sebep olduğu anormalliklerin zaten tedavisi yoktur.

Kesin sebepler belirlenmeli ve koruyucu önlemler alınmalıdır.



5919 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

TOKSİN BAĞLAYICILAR - 29/11/2018
Kaba ve tane yemlerde küf—mantar olduğunda, bunların toksinleri hayvanlarımıza büyük zararlar veriyor. Bazı toksinler süt ile insanlara da geçiyor.
Geviş Getirenlerde Kıl Yumakları - 20/11/2018
Geviş getiren hayvanların işkembelerinde veya midelerinde bazen taşlaşmış kıl yumakları oluşur ve ölüme sebep olabilir. Bu kıl yumaklarına “bezoar” adı verilmektedir.
ET HAYVANCILIĞI ARAŞTIRMA MERKEZİ - 13/11/2018
ABD’nin Nebraska Eyaletinde kurulu MARC= Meat Animal Research Center= Et Hayvancılığı Araştırma Merkezi var. Bulunduğu yere göre kısaca “Clay Center” adı da veriliyor.
Buzağının Gözü - 07/11/2018
Buzağının gözü bize çok bilgi verir. Yeni doğanlarda ve buzağılık döneminin ileri günlerinde değişik sorunlar karşımıza çıkabilir. Sorunların bir kısmı doğrudan göz ile ilgili olabileceği gibi, bir kısmı da başka hastalıkların belirtisidir.
Kırmızı Et Üretebilecek miyiz ? - 30/10/2018
Kırmızı et üretimimiz yetersiz kalıyor. İthalata muhtacız. İşin içindekiler yılda 400.000 ton et açığımız olduğunu söylüyorlar.
İthalata İhtiyacımız Olmamalı - 22/10/2018
Ülkemizdeki kırmızı et açığını kapatmak üzere ithalat yapıyoruz. İthalata ihtiyacımız olmayacak şekilde üretim modelleri geliştirmeliyiz.
Buzağılarda Salmonellosis - 16/10/2018
Salmonellosis (Salmonelloz) tüm sıcak kanlı hayvanlarda görülebilen, insanlara bulaşma potansiyeli olan, yüksek oranda bulaşıcı, ölümcül bir hastalıktır. Hastalık etkeni Salmonella adı verilen gram negatif bir bakteridir.
Çiğ İnek Sütünde Protein Oranı - 13/10/2018
Çiğ inek sütünde protein oranı, birçok verim özelliğinde olduğu gibi, genetik ve çevre ile ilgili olarak değişiklik gösterir.
Milk Income Loss Contract - 01/10/2018
MILC İngilizce Milk Income Loss Contract kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma. Süt Gelir Kaybı Sözleşmesi anlamına geliyor.
 Devamı