• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cheeselifemagazine
  • https://www.twitter.com/@cheeselifemaga1
  • https://www.instagram.com/cheeselifemagazine1
  • https://www.youtube.com/channel/UCVphzDSCv172cvqPtzyw-4A
Tahir S. YAVUZ
tahir@atafen.com.tr
Koyunlarda Sınır Hastalığı
20/06/2017
Koyun ve keçilerin viral bir hastalığıdır.   

Border Disease, Hairy  shaker veya  Fuzzy lambs disease adıyla bilinir.  İngiltere’de 1959 yılında Galler sınırındaki koyunlarda görülen problemler üzerine yapılan araştırmalar sonucu teşhis edildiğinden hastalığa Border (sınır) hastalığı adı verilmiştir.  Keçilerde ise ilk teşhis Senegal’de konulmuştur.  Hastalık ülkemizde de görülmektedir. 

Hastalığın etkeni olan virus (BDV) sığırlardaki BVD (Bovine Viral Diyare) virusu ile çok yakın akrabadır.
Bovine Viral  Diyare hastalığının buzağılarda oluşturduğu sorunların benzeri Border Disease Virusu tarafından kuzu ve oğlaklarda oluşturulur.
Sığırlardaki BVD virusunun nonsitopatik (sitopatik olmayan) formunun BD virusuna daha yakın olduğu bildirilmektedir.

Border Disease (BD) anne karnında, rahim yoluyla bulaşmaktadır.  Koyunlar sağlıklı görülmekte ve hastalık gizli seyretmektedir.

Yavrular iskelet anormallikleri, tüylerde bozukluklar ile doğarlar.  Anormal vücut yapısı, çenenin kısa olması, doğan yavrularda körlük, titreme en çok görülen belirtilerdir.

Yavrularda diğer belirtiler; yaşam gücü zayıf kuzular, küçük kuzuların ilk hafta içinde ölmeleri, sendeleyen kuzular olarak sayılabilir.
Sürü genelinde yavru atma, ölü doğum, erken embriyonik ölüm, döl tutma güçlükleri görülür.
Hastalık Mavi dil, Klamidya, Listeriosis, Campylobacter, Riketsia, Akabane, Toxoplasma gondii, Salmonella gibi diğer yavru atmaya sebep olan hastalıklarla karıştırılabilir.  Kesin teşhis laboratuvar testleriyle konulur.

Koçlar sperma ile hastalığı yayabilirler.  Karışık halde bulunan sığır, koyun ve keçi sürülerinde Border Disease (BD) riski yüksektir.
Hastalık için bulaşık biyolojik maddeler, yani atık yavrular, son (eş)  atıkları risk faktörüdür. 
Hastalığın yayılmasında en önemli etmen PI (Persiste Enfekte =İnatçı enfekte) kuzulardır. 

Dışarıdan sağlam görünen, ancak hastalığı yayan kuzular saptanıp sürüden çıkarılmadıkça hastalıktan kurtulmak mümkün değildir.
Hastalığın tedavisi yoktur.  Standart bir aşısı da henüz mevcut değildir.   Fransa’da ticari ölü virus aşısı üretilmiştir.
Ancak; virusun ülkelerarası antijenik farklar göstereceği bilinmelidir. 

BVD ( Bovine Viral Diyare) hastalığı için hazırlanmış olan aşıların koruyucu olarak kullanılması, yine bu antijenik farklılıklar dolayısıyla önerilmez. 
Hastalığın koruyucu hekimliğinde en önemli 3 konu şunlardır;
PI (inatçı enfekte) kuzuların saptanarak derhal sürüden uzaklaştırılmaları, atık yavru ve yavru zarlarının imhası, sığır, koyun ve keçilerin yakın temas halinde olmamaları.

Bunlara ek olarak damızlık koçların BD ( Sınır Hastalığı) virusu yönünden kontrol edilmeleri büyük önem taşır.

Benzer hastalıkların olması dolayısıyla, laboratuvar testlerinin yaptırılması, ayırıcı tanı için, şarttır. 


1965 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

TOKSİN BAĞLAYICILAR - 29/11/2018
Kaba ve tane yemlerde küf—mantar olduğunda, bunların toksinleri hayvanlarımıza büyük zararlar veriyor. Bazı toksinler süt ile insanlara da geçiyor.
Geviş Getirenlerde Kıl Yumakları - 20/11/2018
Geviş getiren hayvanların işkembelerinde veya midelerinde bazen taşlaşmış kıl yumakları oluşur ve ölüme sebep olabilir. Bu kıl yumaklarına “bezoar” adı verilmektedir.
ET HAYVANCILIĞI ARAŞTIRMA MERKEZİ - 13/11/2018
ABD’nin Nebraska Eyaletinde kurulu MARC= Meat Animal Research Center= Et Hayvancılığı Araştırma Merkezi var. Bulunduğu yere göre kısaca “Clay Center” adı da veriliyor.
Buzağının Gözü - 07/11/2018
Buzağının gözü bize çok bilgi verir. Yeni doğanlarda ve buzağılık döneminin ileri günlerinde değişik sorunlar karşımıza çıkabilir. Sorunların bir kısmı doğrudan göz ile ilgili olabileceği gibi, bir kısmı da başka hastalıkların belirtisidir.
Kırmızı Et Üretebilecek miyiz ? - 30/10/2018
Kırmızı et üretimimiz yetersiz kalıyor. İthalata muhtacız. İşin içindekiler yılda 400.000 ton et açığımız olduğunu söylüyorlar.
İthalata İhtiyacımız Olmamalı - 22/10/2018
Ülkemizdeki kırmızı et açığını kapatmak üzere ithalat yapıyoruz. İthalata ihtiyacımız olmayacak şekilde üretim modelleri geliştirmeliyiz.
Buzağılarda Salmonellosis - 16/10/2018
Salmonellosis (Salmonelloz) tüm sıcak kanlı hayvanlarda görülebilen, insanlara bulaşma potansiyeli olan, yüksek oranda bulaşıcı, ölümcül bir hastalıktır. Hastalık etkeni Salmonella adı verilen gram negatif bir bakteridir.
Çiğ İnek Sütünde Protein Oranı - 13/10/2018
Çiğ inek sütünde protein oranı, birçok verim özelliğinde olduğu gibi, genetik ve çevre ile ilgili olarak değişiklik gösterir.
Milk Income Loss Contract - 01/10/2018
MILC İngilizce Milk Income Loss Contract kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma. Süt Gelir Kaybı Sözleşmesi anlamına geliyor.
 Devamı