• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cheeselifemagazine
  • https://www.twitter.com/@cheeselifemaga1
  • https://www.instagram.com/cheeselifemagazine1
  • https://www.youtube.com/channel/UCVphzDSCv172cvqPtzyw-4A
Tahir S. YAVUZ
tahir@atafen.com.tr
İneğin Doğum sonrası ilk kızgınlığı
07/06/2017
İneğin doğum yaptıktan sonraki ilk kızgınlığını kaçıncı gün gösterdiği büyük önem taşır.
Doğum sonrası üç önemli görevimiz vardır.  Buzağıyı yaşatmak, süt verimini yüksek seviyede tutmak ve ineğin tekrar gebe kalmasını sağlamak.
İneğin tekrar gebe kalması için kızgınlık göstermesi ve yumurta yoluna (oviduct) kaliteli bir yumurta (ovum) bırakması gerekir.
Sürü yönetiminin dört temel ilkesini hatırlayacak olursak; kuru ve temiz, iyi kayıt, iyi gözlem olduğunu aklımıza getiririz.
İneğin doğumdan sonra tekrar siklusa (döngüye) girdiğini görmek ve bunu kayıt altına almak “İyi kayıt ve iyi gözlem” ilkesini yerine getirmek demektir.
Bilim adamlarının tesbitine göre doğumu takiben üçüncü kızgınlıkta salınan yumurta (ovum) döl tutmaya elverişli, kaliteli bir yumurtadır.  İnek, kızgınlık takibiyle zamanında tohumlanırsa, döl tutma ihtimali gayet yüksektir.
Doğumu takiben ilk kızgınlığın, normal koşullarda 22 inci günde görülmesini bekleriz.  Bu önemlidir.  Kaydedilmelidir.  Ama; ilk kızgınlıkta tohumlamayız.  İkinci kızgınlık 21 gün sonra olacak ve kırk üçüncü güne denk gelecektir. Bu kızgınlığı da atlayabiliriz.  Üçüncü kızgınlık tahminen 64 üncü günde görülecektir.  Döl tutma ihtimali daha yüksek olan kaliteli bir yumurta bu kızgınlıkta yumurta yoluna atılacağından inek döllenmelidir.
İkinci kızgınlıkta da döl tutma ihtimali vardır.  Ancak; üçüncü kızgınlığa oranla daha düşük bir ihtimaldir.
İneğin üçüncü kızgınlıkta, yani 64 üncü gün civarında tohumlanması gayet uygundur.  Böylece boş günlerin sayısı ideal yerde olacaktır.  Bir süt sığırcılığı işletmesini zarara sokan en önemli etmen boş günlerin sayısıdır.  Bu rakam mutlaka 120 günün altında olmalıdır.  120 en son rakamdır.  Altındaki rakamlar uygundur.  Bu durumda 64 üncü gün ideal olarak görünmektedir.
Ayrıca, pahalı sperma kullanan, vücuttan keton cisimciklerinin tamamen arınmasını bekleyen, bu yüzden “gönüllü bekleme süresi” uygulayan çiftliklerde 70, 80 veya 90 gün sonra tohumlama yapılmaktadır. 
İneğin normal siklusunun (döngüsünün) başlaması ve normal devam etmesi için doğum öncesi başlayan ve doğum sonrası sürdürülen desteklere ihtiyacı vardır.  Özellikle enerji dengesinin kurulması, kalsiyum-fosfor oranının normal kalması, vücudun direnç sisteminin korunması, rahimin involusyonu, tekrar bir gebeliğe hazır hale gelmesi bu dönemde ineğe özen göstermekle mümkündür. 


6316 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

TOKSİN BAĞLAYICILAR - 29/11/2018
Kaba ve tane yemlerde küf—mantar olduğunda, bunların toksinleri hayvanlarımıza büyük zararlar veriyor. Bazı toksinler süt ile insanlara da geçiyor.
Geviş Getirenlerde Kıl Yumakları - 20/11/2018
Geviş getiren hayvanların işkembelerinde veya midelerinde bazen taşlaşmış kıl yumakları oluşur ve ölüme sebep olabilir. Bu kıl yumaklarına “bezoar” adı verilmektedir.
ET HAYVANCILIĞI ARAŞTIRMA MERKEZİ - 13/11/2018
ABD’nin Nebraska Eyaletinde kurulu MARC= Meat Animal Research Center= Et Hayvancılığı Araştırma Merkezi var. Bulunduğu yere göre kısaca “Clay Center” adı da veriliyor.
Buzağının Gözü - 07/11/2018
Buzağının gözü bize çok bilgi verir. Yeni doğanlarda ve buzağılık döneminin ileri günlerinde değişik sorunlar karşımıza çıkabilir. Sorunların bir kısmı doğrudan göz ile ilgili olabileceği gibi, bir kısmı da başka hastalıkların belirtisidir.
Kırmızı Et Üretebilecek miyiz ? - 30/10/2018
Kırmızı et üretimimiz yetersiz kalıyor. İthalata muhtacız. İşin içindekiler yılda 400.000 ton et açığımız olduğunu söylüyorlar.
İthalata İhtiyacımız Olmamalı - 22/10/2018
Ülkemizdeki kırmızı et açığını kapatmak üzere ithalat yapıyoruz. İthalata ihtiyacımız olmayacak şekilde üretim modelleri geliştirmeliyiz.
Buzağılarda Salmonellosis - 16/10/2018
Salmonellosis (Salmonelloz) tüm sıcak kanlı hayvanlarda görülebilen, insanlara bulaşma potansiyeli olan, yüksek oranda bulaşıcı, ölümcül bir hastalıktır. Hastalık etkeni Salmonella adı verilen gram negatif bir bakteridir.
Çiğ İnek Sütünde Protein Oranı - 13/10/2018
Çiğ inek sütünde protein oranı, birçok verim özelliğinde olduğu gibi, genetik ve çevre ile ilgili olarak değişiklik gösterir.
Milk Income Loss Contract - 01/10/2018
MILC İngilizce Milk Income Loss Contract kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma. Süt Gelir Kaybı Sözleşmesi anlamına geliyor.
 Devamı