• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cheeselifemagazine
  • https://www.twitter.com/@cheeselifemaga1
  • https://www.instagram.com/cheeselifemagazine1
  • https://www.youtube.com/channel/UCVphzDSCv172cvqPtzyw-4A
Tahir S. YAVUZ
tahir@atafen.com.tr
Romanov Koyunu
18/07/2018
Dünyada ünlü prolific (üretken = çok yavru veren) koyun ırklarından biridir.
Et ve yapağı üretiminde önemli bir ırktır.  Özellikle orijinal siyah yapağısı arzu edilen bir yapağıdır.
Romanov koyunu "Kuzu makinesi" olarak bilinir.  Yılda 2 kez kuzulayabilir.  Ortalama kuzu sayısı, her doğumda 2,5 tur.  Genel olarak 100 koyundan 184-320 kuzu elde edilebilir.  Birçok araştırmacı kuzu sayısının her doğumda 2,12 - 2,95 arasında olduğunu bildirmektedir.  Ancak; kuzuların doğum ağırlıkları çok düşüktür. 
Kuzular küçük doğarlar.  Ortalama ağırlıkları 2,3 - 2,9 kg arasındadır. 
Romanov kuzular doğduklarında siyahtırlar. Büyüdükçe baş, ense, boyun kısımları ve ayakların alt kısmı siyah kalıp, vücut gri tüylerle (yün) kaplanır. 
Romanov koyununun anavatanı Rusya?dır.  Başkent Moskova?nın kuzeyinde kalan yukarı Volga bölgesinden köken alır.  Adını ise Rusya Çarlık ailesinden almıştır.  Soğuk iklime dayanıklıdır.  Kısa kuyruklu olup, dişileri ve erkekleri boynuzlu veya boynuzsuz olabilirler.
Kuzuları erken olgunlaşırlar.  3-4 aylıkken olgunlaşan dişi kuzular 5-6 aylıkken koça verilebilir. 
Romanov koyununun gebelik süresi 5 aydan biraz daha kısadır.  Gebelik süresi 144-147 gün arasındadır. 
Romanov ırkı koyunlar 50-72 kg canlı ağırlıkta, koçlar ise 80-108 kg canlı ağırlıkta olurlar. 
Koyunlar ortalama 7,5 yıl verimlilik ömrüne sahiptirler.
Koyunlar, diğer ırklar arasında annelik vasıfları yüksek olarak bilinirler. 
Hatta Romanov annelik vasıflarıyla ünlü bir ırktır.
Araştırmacılar bu ırkın soğuk iklime olduğu kadar Fasciola hepatica (Kelebek) istilalarına karşı da diğer ırklardan daha dayanıklı olduğunu bildiriyorlar.
Annelerin sütleri tek seferde 3-4 yavru beslemeye yeter.  Daha fazla yavru elde edilmişse diğerlerini ayrıca beslemek gerekir.
Kuzu veriminin yüksek olması tek başına önemli değildir.
Sütten kesme zamanında elde kalan kuzu sayısı daha büyük önem taşır. 
Bu yüzden kuzulama döneminde temizliğe özel önem verilmelidir.  İç parazitler, kötü barınaklar, gözlem ve ilgi eksikliği zayıf, çelimsiz kuzuların kaybına sebep olur.  Sütten kesme döneminde daha çok kuzuya sahip olabilmek için önerilen diğer tedbirler, göbek temizliği, antiserum yapılması gibi işlemler büyük önem taşır. 
Kuzu veriminin yüksek sayıda olması, buna karşın yavruların düşük doğum ağırlığında olmaları yetiştiricileri melezleme yapmaya yönlendirmiştir. 
Böylece melezlemenin heterosis ve tamamlayıcılık (complementarity) etkisiyle daha iyi kuzu yetiştirme imkanları elde edilmiştir.
Dünya?da Romanov koyunlar Dorset, Texel, Dorper, Suffolk, Ramboillet (Ramboye) gibi ırklarla melezlenerek daha yüksek doğum ağırlığı, daha az kuzu kaybı hedeflenmiştir. 


2436 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

TOKSİN BAĞLAYICILAR - 29/11/2018
Kaba ve tane yemlerde küf—mantar olduğunda, bunların toksinleri hayvanlarımıza büyük zararlar veriyor. Bazı toksinler süt ile insanlara da geçiyor.
Geviş Getirenlerde Kıl Yumakları - 20/11/2018
Geviş getiren hayvanların işkembelerinde veya midelerinde bazen taşlaşmış kıl yumakları oluşur ve ölüme sebep olabilir. Bu kıl yumaklarına “bezoar” adı verilmektedir.
ET HAYVANCILIĞI ARAŞTIRMA MERKEZİ - 13/11/2018
ABD’nin Nebraska Eyaletinde kurulu MARC= Meat Animal Research Center= Et Hayvancılığı Araştırma Merkezi var. Bulunduğu yere göre kısaca “Clay Center” adı da veriliyor.
Buzağının Gözü - 07/11/2018
Buzağının gözü bize çok bilgi verir. Yeni doğanlarda ve buzağılık döneminin ileri günlerinde değişik sorunlar karşımıza çıkabilir. Sorunların bir kısmı doğrudan göz ile ilgili olabileceği gibi, bir kısmı da başka hastalıkların belirtisidir.
Kırmızı Et Üretebilecek miyiz ? - 30/10/2018
Kırmızı et üretimimiz yetersiz kalıyor. İthalata muhtacız. İşin içindekiler yılda 400.000 ton et açığımız olduğunu söylüyorlar.
İthalata İhtiyacımız Olmamalı - 22/10/2018
Ülkemizdeki kırmızı et açığını kapatmak üzere ithalat yapıyoruz. İthalata ihtiyacımız olmayacak şekilde üretim modelleri geliştirmeliyiz.
Buzağılarda Salmonellosis - 16/10/2018
Salmonellosis (Salmonelloz) tüm sıcak kanlı hayvanlarda görülebilen, insanlara bulaşma potansiyeli olan, yüksek oranda bulaşıcı, ölümcül bir hastalıktır. Hastalık etkeni Salmonella adı verilen gram negatif bir bakteridir.
Çiğ İnek Sütünde Protein Oranı - 13/10/2018
Çiğ inek sütünde protein oranı, birçok verim özelliğinde olduğu gibi, genetik ve çevre ile ilgili olarak değişiklik gösterir.
Milk Income Loss Contract - 01/10/2018
MILC İngilizce Milk Income Loss Contract kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma. Süt Gelir Kaybı Sözleşmesi anlamına geliyor.
 Devamı