• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cheeselifemagazine
  • https://www.twitter.com/@cheeselifemaga1
  • https://www.instagram.com/cheeselifemagazine1
  • https://www.youtube.com/channel/UCVphzDSCv172cvqPtzyw-4A
Tahir S. YAVUZ
tahir@atafen.com.tr
İnekler Fabrika Malı Değil
19/06/2018
Bunu bana bir yetiştirici dostumuz söyledi.  Çok doğru. İnekler, danalar fabrikalarda üretilmiyor.  Bir süreç var.  İsteseniz de bu süreci kısaltamıyorsunuz.  Ama süreci uzatmak kolay!  İşte o zaman danamız, düvemiz, ineğimiz eksik kalıyor. 
İneğin gebelik süresi 9 ay 10 gün, tekrar gebe kalması için, her şey yolundaysa, 60 gün beklemek gerekiyor. Buzağı dişiyse düve oluyor.  İlk doğumu tahminen 2 yaşındayken yapıyor.
Buzağıya iyi bakar, ishal ve öksürük olmasını, dolayısıyla kavruk kalmasını önlersek, bir an önce cidago yüksekliği ve canlı ağırlık olarak gebe kalmaya hazır hale getirebilirsek, gebe bırakmayı temin eder, yavrusunu yaşatabilirsek, yani; süreci devam ettirebilirsek sütümüz, buzağımız, düvemiz, danamız, ineğimiz oluyor. Aksama halinde gecikmeler yaşanıyor.
Aksamalar olmaması için neler yapabiliriz;
Holstein düveler 127 cm cidago yüksekliğine geldiklerinde ve 375 kg canlı ağırlığa ulaştıklarında tohumlanırlar.  ABD'deki hayvan sahipleri veya hayvan bakıcıları kendilerine pratik bir yöntem bulmuşlar.  Örneğin; gömleklerinin düğmelerine göre cidago yüksekliğini ölçüyorlar.  Gömleğin yukarıdan ikinci düğmesi, üçüncü düğmesi gibi.  Düvenin bu boy ve kiloya ulaşması buzağıyken bakım ve beslemeyle ilgili.  13 aylıkken, 14 aylıkken, 15 aylıkken ulaşması mümkün.  Aslında her geçen gün aleyhimize olmakta.  Bir an önce yavruya ve süte kavuşmanın yolu buzağıyken iyi bakmak ve hastalıktan uzak tutmaktan geçiyor.  Sonra uygun bir sütten kesme programı uygulamak, bu dönemde buzağıyı "sütten kesme dönemi stresine sokmamak" en önemli koşulumuz.  Sütten kesme dönemi stresi öksürüğe yol açıyor. 
Diğer yandan bu süreçte yem, sperma, aşı ve her şeyden önce hayvanlara bakan insanlar gerekiyor.  Gerçekten de inekler fabrika malı değil. 
Devamlılığın sağlanması şart.  Buna "sürdürülebilirlik" adını veriyoruz.
Sürdürülebilirlik için hayvanların korunması kadar, hayvan sahiplerinin korunması da önemli. 
 


1053 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

TOKSİN BAĞLAYICILAR - 29/11/2018
Kaba ve tane yemlerde küf—mantar olduğunda, bunların toksinleri hayvanlarımıza büyük zararlar veriyor. Bazı toksinler süt ile insanlara da geçiyor.
Geviş Getirenlerde Kıl Yumakları - 20/11/2018
Geviş getiren hayvanların işkembelerinde veya midelerinde bazen taşlaşmış kıl yumakları oluşur ve ölüme sebep olabilir. Bu kıl yumaklarına “bezoar” adı verilmektedir.
ET HAYVANCILIĞI ARAŞTIRMA MERKEZİ - 13/11/2018
ABD’nin Nebraska Eyaletinde kurulu MARC= Meat Animal Research Center= Et Hayvancılığı Araştırma Merkezi var. Bulunduğu yere göre kısaca “Clay Center” adı da veriliyor.
Buzağının Gözü - 07/11/2018
Buzağının gözü bize çok bilgi verir. Yeni doğanlarda ve buzağılık döneminin ileri günlerinde değişik sorunlar karşımıza çıkabilir. Sorunların bir kısmı doğrudan göz ile ilgili olabileceği gibi, bir kısmı da başka hastalıkların belirtisidir.
Kırmızı Et Üretebilecek miyiz ? - 30/10/2018
Kırmızı et üretimimiz yetersiz kalıyor. İthalata muhtacız. İşin içindekiler yılda 400.000 ton et açığımız olduğunu söylüyorlar.
İthalata İhtiyacımız Olmamalı - 22/10/2018
Ülkemizdeki kırmızı et açığını kapatmak üzere ithalat yapıyoruz. İthalata ihtiyacımız olmayacak şekilde üretim modelleri geliştirmeliyiz.
Buzağılarda Salmonellosis - 16/10/2018
Salmonellosis (Salmonelloz) tüm sıcak kanlı hayvanlarda görülebilen, insanlara bulaşma potansiyeli olan, yüksek oranda bulaşıcı, ölümcül bir hastalıktır. Hastalık etkeni Salmonella adı verilen gram negatif bir bakteridir.
Çiğ İnek Sütünde Protein Oranı - 13/10/2018
Çiğ inek sütünde protein oranı, birçok verim özelliğinde olduğu gibi, genetik ve çevre ile ilgili olarak değişiklik gösterir.
Milk Income Loss Contract - 01/10/2018
MILC İngilizce Milk Income Loss Contract kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma. Süt Gelir Kaybı Sözleşmesi anlamına geliyor.
 Devamı