• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cheeselifemagazine
  • https://www.twitter.com/@cheeselifemaga1
  • https://www.instagram.com/cheeselifemagazine1
  • https://www.youtube.com/channel/UCVphzDSCv172cvqPtzyw-4A
Tahir S. YAVUZ
tahir@atafen.com.tr
Kas Yapıcı Protein
28/05/2018
Myostatin kas yapmayı sağlayan bir protein.  Vücutta Myostatin geni ile yönetiliyor.  Ancak; bu genin kontrol altında kalması lazım.  Yoksa insan ve hayvan vücudu kastan görülmez hale gelir. 
Myostatin geninin aktivitesini ve aşırı kas gelişimini ise başka bir gen kontrol altında tutuyor.  Doğal bir değişiklik sonucu bazı sığır ırklarında myostatinin etkisini sınırlayan genetik yapı azaldığından kaslanma daha çok oluyor.  Myostatinin işleyişini durduran genin çeşitli oranlarda değişikliğe uğradığı sığır ırkları var.  En belirgin olarak değişiklik Piedmentosa ve Belçika Mavisi sığır ırklarında görülüyor.
Myostatin geni aktif yani daha çok etkin olduğu için bu iki ırkta kaslanma, yani vücudun kas kütlesi daha fazla.
Genetik olarak myostatin proteini x myostatini baskılayıcı protein arasındaki dengede myostatin proteini daha öne çıktığı için bu ırkların etleri yağsız, kemik oranları düşük, derileri daha ince, randımanları yüksek, etleri yumuşak, yüksek kaliteli, usareli, proteince zengin oluyor. 
Karkasta iç yağı ve böbrek yağı çok az, bununla birlikte kas içindeki yağlanma da gayet az.  Kas içindeki yağlanmanın az olmasına rağmen et yumuşak.  Kasların aşırı gelişmesi (hipertrofi + hiperplazi) daha çok arka kısımda çift kas olarak kendini gösteriyor.  Buna Double Muscle (DM)= Culard fenotipi adını veriyorlar.  Kas içine giren bağ dokusunun az olması sebebiyle et kolay pişen, kolay çiğnenen, yumuşak ve özsulu (usareli) olmakta.  Böylece bu iki ırk performans ve et kalitesi yönünden öne çıkmakta.
Bu genetik durum ile başka bir yarar daha sağlanıyor.  Üretilen et kolesterol yapıcı yağlar bakımından zayıf olduğu için, yağsız, kolesterolsüz et, dolayısıyla "sağlıklı kırmızı et" olarak nitelendiriliyor. 
Böylece; bu ırklar üretici, kasap ve tüketici açısından çok yararlı ırklar oluyorlar. 
Myostatin geninin aktivitesi sayesinde hızlı canlı ağırlık artışı, kolesterolsüz kırmızı et, yüksek randıman, düşük kemik oranı Piedmentosa ve Belçika Mavisi ırklarını özel kılıyor.
Buzağılarda kaslanma, çift kas oluşumu (Culard Fenotipi) doğumdan sonra meydana geldiği için güç doğum söz konusu değil.  Belçika Mavisi ineklerde ise M.gluteus medius kasının çift olması sebebiyle, ikinci kasın ilk kası sıkarak gevşemesine engel olmasından dolayı maternal (anneye bağlı) güç doğum oluşuyor.  Safkan Belçika Mavisi ineklerde oluşan bu sorun buzağıdan kaynaklanmadığı için, melezlerde güç doğum söz konusu değil.  Başka bir deyişle, Belçika Mavisi boğa tohumuyla tohumlanan başka ırktan bir inek güç doğum yapmıyor.
Myostatin geni (GDF-8) etkisi ile Piedmentosa ve Belçika Mavisi ırklarının melezlemede kullanılması bizlere daha çok et sağlayacak, etlerinin kaliteli, yumuşak, kolesterolsüz olması açısından da  "özel üretim, özel tüketim" imkanı verecektir. 


1713 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

TOKSİN BAĞLAYICILAR - 29/11/2018
Kaba ve tane yemlerde küf—mantar olduğunda, bunların toksinleri hayvanlarımıza büyük zararlar veriyor. Bazı toksinler süt ile insanlara da geçiyor.
Geviş Getirenlerde Kıl Yumakları - 20/11/2018
Geviş getiren hayvanların işkembelerinde veya midelerinde bazen taşlaşmış kıl yumakları oluşur ve ölüme sebep olabilir. Bu kıl yumaklarına “bezoar” adı verilmektedir.
ET HAYVANCILIĞI ARAŞTIRMA MERKEZİ - 13/11/2018
ABD’nin Nebraska Eyaletinde kurulu MARC= Meat Animal Research Center= Et Hayvancılığı Araştırma Merkezi var. Bulunduğu yere göre kısaca “Clay Center” adı da veriliyor.
Buzağının Gözü - 07/11/2018
Buzağının gözü bize çok bilgi verir. Yeni doğanlarda ve buzağılık döneminin ileri günlerinde değişik sorunlar karşımıza çıkabilir. Sorunların bir kısmı doğrudan göz ile ilgili olabileceği gibi, bir kısmı da başka hastalıkların belirtisidir.
Kırmızı Et Üretebilecek miyiz ? - 30/10/2018
Kırmızı et üretimimiz yetersiz kalıyor. İthalata muhtacız. İşin içindekiler yılda 400.000 ton et açığımız olduğunu söylüyorlar.
İthalata İhtiyacımız Olmamalı - 22/10/2018
Ülkemizdeki kırmızı et açığını kapatmak üzere ithalat yapıyoruz. İthalata ihtiyacımız olmayacak şekilde üretim modelleri geliştirmeliyiz.
Buzağılarda Salmonellosis - 16/10/2018
Salmonellosis (Salmonelloz) tüm sıcak kanlı hayvanlarda görülebilen, insanlara bulaşma potansiyeli olan, yüksek oranda bulaşıcı, ölümcül bir hastalıktır. Hastalık etkeni Salmonella adı verilen gram negatif bir bakteridir.
Çiğ İnek Sütünde Protein Oranı - 13/10/2018
Çiğ inek sütünde protein oranı, birçok verim özelliğinde olduğu gibi, genetik ve çevre ile ilgili olarak değişiklik gösterir.
Milk Income Loss Contract - 01/10/2018
MILC İngilizce Milk Income Loss Contract kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma. Süt Gelir Kaybı Sözleşmesi anlamına geliyor.
 Devamı