• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cheeselifemagazine
  • https://www.twitter.com/@cheeselifemaga1
  • https://www.instagram.com/cheeselifemagazine1
  • https://www.youtube.com/channel/UCVphzDSCv172cvqPtzyw-4A
Tahir S. YAVUZ
tahir@atafen.com.tr
Koyunlarda Diş Gıcırdatma
21/05/2018
 Koyunlar diş gıcırdatıyorlarsa, bu bir belirtidir.  Dişini gıcırdatan koyun derdini anlatmaktadır.  İştahsızlık, inleme, tireme gibi, bu da hastalık belirtilerinden biridir. 
İyi bir muayene ile asıl derdi bulmak gerekir. 
Diş gıcırdatma ağrı, sancı, karın ağrısının başlıca göstergesidir. 
İşkembe asidozu diş gıcırdatmaya sebep olan en önemli sorundur.  Bu sorunun arkasında ani yem değişiklikleri vardır.  Özellikle taneli yemlerin, yani tahıl içeren yemlerin veya çok ince öğütülmüş yemlerin aniden verilmesi akut rumen asidozuna (işkembe asidozu) sebep olur. 
İkizlik oranı yüksek olan ırklarda gebelik toksemisi veya ikiz kuzu hastalığı denen, enerji yetmezliği sonucu ortaya çıkan hastalıkta diş gıcırdatması göze çarpan belirtilerden biridir. 
Bu hastalık bir "Ketosis" olup, enerji yetmezliği ile birlikte, buna sebep olabilecek parazit istilası ve topallıklar ile de kombine olabilir. 
B1 vitamin eksikliği sebebiyle ortaya çıkan Poliensefalomalasi de diş gıcırdatma belirtisiyle birlikte gözlenir. Bu hastalıkta körlük de söz konusu olabilir.  Arkasında işkembe asidozunun olduğundan şüphe edilerek, durum o yönden de incelenmelidir.
Koyunlarda karın ağrısı yapabilecek olan etmenler diş gıcırdatma sebebidir.  E.coli veya Klostridyumların karıştığı ishaller, iç parazit istilası karın ağrısına ve dolayısıyla diş gıcırdatmaya neden olurlar.
Tedavi:
Öncelikle belirtiye yönelik tedavi yapılmalı, ağrı kesiciler kullanılarak hayvan rahatlatılmalıdır.   Gerçek sebep bulunup, asıl tedavi girişimi sebebin giderilmesi yönünde olmalıdır.
Koruyucu hekimlik:
Aşılamaların programlı şekilde, düzenli olarak, ihmal edilmeden yapılması gerekir. 
Parazit mücadeleleri ilaçların prospektüsleri ve koyunların canlı ağırlıkları dikkate alınarak özellikle ilkbahar ve sonbaharda uygulanmalıdır.
Ani yem değişikliklerinden, çok ince öğütülmüş tahıllı yemlerden kaçınmak gerekir.  İşkembe asidozunu bilmek ve olmamasını sağlamak zorundayız.  Geviş getirenler için en tehlikeli durumlardan biri ani yem değişiklikleridir. 
İkizlik oranı yüksek ırklarda gebeliğin son ayında enerji veren ve işkembe düzenleyici katkılar içeren desteklerin koyunlara sunulması şarttır.
Hayvanın enerjisine ortak olabilecek parazitler de bu konuda göz ardı edilmemelidir.  
Hayvanların yem tüketiminde azalma oluşturabilecek, yemliğe gitmeyi engelleyebilecek olan topallıklar dolaylı olarak enerji eksikliğine ve ikiz kuzu hastalığına yol açabilir.
Her zaman olduğu gibi, görülüyor ki; sürü yönetimi, koruyucu hekimlik ilkeleri öne çıkmaktadır. 
Diş gıcırdatma koyunların bize "sürü yönetiminde eksikliğin var" demesinden ibarettir.  Sonuçta; aşılama, parazit mücadelesi, besleme ve gerekli desteklerin zamanında verilmesi konularının ihmal edildiğini gösterir.  
 


11335 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

TOKSİN BAĞLAYICILAR - 29/11/2018
Kaba ve tane yemlerde küf—mantar olduğunda, bunların toksinleri hayvanlarımıza büyük zararlar veriyor. Bazı toksinler süt ile insanlara da geçiyor.
Geviş Getirenlerde Kıl Yumakları - 20/11/2018
Geviş getiren hayvanların işkembelerinde veya midelerinde bazen taşlaşmış kıl yumakları oluşur ve ölüme sebep olabilir. Bu kıl yumaklarına “bezoar” adı verilmektedir.
ET HAYVANCILIĞI ARAŞTIRMA MERKEZİ - 13/11/2018
ABD’nin Nebraska Eyaletinde kurulu MARC= Meat Animal Research Center= Et Hayvancılığı Araştırma Merkezi var. Bulunduğu yere göre kısaca “Clay Center” adı da veriliyor.
Buzağının Gözü - 07/11/2018
Buzağının gözü bize çok bilgi verir. Yeni doğanlarda ve buzağılık döneminin ileri günlerinde değişik sorunlar karşımıza çıkabilir. Sorunların bir kısmı doğrudan göz ile ilgili olabileceği gibi, bir kısmı da başka hastalıkların belirtisidir.
Kırmızı Et Üretebilecek miyiz ? - 30/10/2018
Kırmızı et üretimimiz yetersiz kalıyor. İthalata muhtacız. İşin içindekiler yılda 400.000 ton et açığımız olduğunu söylüyorlar.
İthalata İhtiyacımız Olmamalı - 22/10/2018
Ülkemizdeki kırmızı et açığını kapatmak üzere ithalat yapıyoruz. İthalata ihtiyacımız olmayacak şekilde üretim modelleri geliştirmeliyiz.
Buzağılarda Salmonellosis - 16/10/2018
Salmonellosis (Salmonelloz) tüm sıcak kanlı hayvanlarda görülebilen, insanlara bulaşma potansiyeli olan, yüksek oranda bulaşıcı, ölümcül bir hastalıktır. Hastalık etkeni Salmonella adı verilen gram negatif bir bakteridir.
Çiğ İnek Sütünde Protein Oranı - 13/10/2018
Çiğ inek sütünde protein oranı, birçok verim özelliğinde olduğu gibi, genetik ve çevre ile ilgili olarak değişiklik gösterir.
Milk Income Loss Contract - 01/10/2018
MILC İngilizce Milk Income Loss Contract kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma. Süt Gelir Kaybı Sözleşmesi anlamına geliyor.
 Devamı