• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cheeselifemagazine
  • https://www.twitter.com/@cheeselifemaga1
  • https://www.instagram.com/cheeselifemagazine1
  • https://www.youtube.com/channel/UCVphzDSCv172cvqPtzyw-4A
Prof.Dr.Yavuz ÖZTÜRKLER
editor@cheeselifemagazine.com
Mersin ilimiz ve peynir
30/01/2018
Birkaç günlük Mersin ziyaretimde Mersin’in süt ürünleri ve peynir açısından durumunu anlamaya çalıştım. Çarşı ve pazarları çok fazla olan Mersin’de epeyce dolaşmama rağmen peynir ve peynir çeşitliği konusunda çok zengin vitrinlere ve stantlara pek rastlayamadım.
Birkaç peynir çeşidinden öteye bir şey göremedim. Onlar da çevre illere ve yörelere ait peynirlerdi. Çarşılarda ise ilde tanınmış büyük bir süt ve süt ürünleri firmasının satış mağazalarından başka öyle büyük bir peynir satışı yapan mağazaya da rastlamadım. Neredeyse bu şehirde peynir üretilmiyor gibiydi.
Mersin deyince akla hep sebze -meyve, liman, turistik yerler ve deniz gelir. Oysa Mersin’de bir yörük memleketi olup Toroslardan gelen lezzeti de vardır. Keçisi ve koyunu da vardır. Özellikle keçi sütü ve peyniri, koyun yoğurdu ile meşhurdur. Akdeniz ikliminin ve kültürünün adeta kadim bir taşıyıcısıdır. Akdeniz’e bir çizme gibi uzanan İtalya Mozarella ve Parmesan peyniri ile dünyaya nam salmışken Akdeniz’in incisi Mersin neden peynir söz konusu olunca ben de varım demesin?
Der demesine ama, önce bunun farkına varmak lazım, Mersin’in bu alanda potansiyelini görmek lazım. Çok az bir araştırma ile www.peynirrehberi.com adlı siteden Mersin’in Bez peyniri, tulum keşi, ham çökeleği ,Nor peyniri,Yörük peyniri, Ham çökeleği ve Hellim peynirlerinin olduğunu görüyoruz. Belki araştırsak daha nice gün yüzüne çıkmamış peynirleri vardır Mersin’in .Toroslar bağrında ne değerler saklıyordur kim bilir?
Sektörel anlamda Mersin’de peynircilik üzerine Ticaret ve Sanayi odasında yaptığımız bir görüşme ile Mersin’de sadece iki büyük süt ve süt ürünleri firması bulunduğunu öğrendik. Peynir potansiyeli olmasına rağmen öyle ahım şahım bir peynir sektörünün Mersin’de bulunmadığını fark ediyoruz. Peki olmaz mı? Pekala olabilir. Çünkü zengin tarım coğrafyası ve yüksek verimli toprağı Mersin’i bu yönde bir süt şehri de yapabilir. Sadece teşvik ve irade lazım. Limanından ülkemize yabancı peynirler giren Mersin bu defa aynı limandan peynir ve süt ürünleri de gönderebilir.  

2016 yılında 75.000 koyun, 227.643 keçi ,  814.000 büyük baş sığır varlığı ve  54.000 ton süt üretimi ile   çok önemli bir zenginlik ortaya koyan Mersin bu ekonomik  potansiyelini kinetize ederek hayvansal ürünlerden elde ettiği ekonomik girdiği peynir gibi lokomotif ve katmadeğeri yüksek endüstriyel bir ürün ile ikiye katlayabilir. Çünkü Mersin bir Akdeniz şehridir. Akdeniz demek peynir ticaret yollarının kilit denizi demektir. Akdeniz demek dünyaya açılan en büyük kapı demektir. Mersin konumunun ve gücünün farkında olarak yeter ki harekete geçsin. Fuarlar ,gösteriler, etkinlikler, sergiler ve üretim şehri Mersin bir peyni festivali ile peynirini değerlendirmek üzere bir adım atabilir. Bize de buna destek vermek düşer.


3087 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Türk Mutfağından Dünya’ya Kahvaltı Günü - 06/06/2021
Türk mutfağını kimsenin hafife almaması gerektiği bir kez daha anlaşılmış oldu. Çünkü “Dünya Kahvaltı Günü” fikri sonunda bizim mutfağımızdan çıktı.
DÜNYA’NIN GÜNÜ - 02/05/2021
Dünyadan başka dünya yok…
Peynir Baharı - 23/05/2020
Korona günlerinde net bir şekilde anlaşıldı ki, makineler, arabalar ve markalı telefonlar yenilmiyor. İnsanlar marketlere ve daha çok temel gıda maddelerine hücum etti.
Peynir korona virüse meydan okuyabilir mi? - 19/03/2020
“Peynirin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri var mı yok mu? Sorusunun cevabı aranabilir. En iyisi gelin bu sorunun cevabını birlikte bulmaya çalışalım ve yorumu birlikte yapalım.
Dünya Küçüldü Virüsler Büyüdü - 17/03/2020
Küreselleşme hastalıkların da hızlı yayılmasını sağladı. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Domuz Gribi, SARS, MERS gibi hastalıkların adını dünyada bilmeyen kalmadı.
Fondü Fondü Dedikleri… - 19/08/2018
Fransa’dan ve İsviçre’den hatta İtalya’dan gelenler hemen başlarlar tavsiyeye: “Fondü yemeden dönmeyin”. Gezi bloglarında dolaşırken de bir fondüdür tutturmuş gidenleri görüyoruz.
Şaka gibi gelen yıl - 31/12/2017
Dışarıda gürültü ile yağan yağmuru duyunca, bu meşhur deyimi biraz değiştirip “bir yılıma daha girdim” de diyebilirsiniz.
Doktora Baytar Diyenlere - 12/11/2017
İşini iyi yapmadığı düşünülen insan hekimlerine “Baytar” deme sendromu hala devam ediyor. Geçenlerde bir gazetenin köşesinde de aynı sendroma rastladım. Doktoruna kızan hemen “Baytar” diyor. Bu kinayeyi başka meslekler için pek kullanmıyorlar.
Gıda, Kırsal Kalkınma ve Göç… - 19/10/2017
Diyeceksiniz bu üç kavramın birbiriyle ne ilişkisi var?... Açıklamaya geçmeden birkaç ortak kabul gören gerçeklerle başlayayım yazıma…
 Devamı